Orkesten jeugd/volwassenen

Het Plantage Orkest

Over Het Plantage Kamerorkest

Het Plantage Kamerorkest is een klein orkest van circa 20 enthousiaste amateurmusici, strijkers en blazers. Elke individuele speler  in ons kleine orkest heeft een zelfstandige rol en is verantwoordelijk voor de klank van het hele orkest , waardoor je niet opgaat in het grotere geheel zoals dat  in een groot symfonieorkest vaak het geval is.
We spelen bijzondere programma’s met zeldzame en vaak nog onontdekte muziek. Het zwaartepunt ligt op laatromantische en vroegmoderne muziek van rondom de voorlaatste eeuwwisseling, uit verschillende windstreken.  Zo hebben we tot nu toe veel muziek gespeeld uit Rusland, de Balkan en Frankrijk, maar kan onze zoektocht naar bijzondere muziek ook heel ergens anders eindigen.
Soms moeten de stukken speciaal voor onze bezetting gearrangeerd of herschreven worden, wat tot  verrassende en bijzonder mooie resultaten kan leiden. De zo samengestelde programma’s zijn voor ons een feest om te spelen en voor ons publiek een feest om naar te luisteren!

 

Meer informatie: https://www.plantagekamerorkest.nl

 

Valse Romantique

Valse Romantique is een Amsterdams amateurorkest voor volwassenen van jong tot ouder. Het is een instaporkest voor enthousiaste muzikanten, die een paar jaar met plezier hun instrument bespelen, of na enige tijd het instrument opnieuw willen ontdekken.

​Voel je je vertrouwd met je instrument, bijvoorbeeld door les of het samenspelen met anderen, en wil je in een orkest werken aan (klassieke) stukken, kom dan bij ons luisteren en... meedoen. Het genieten van samen musiceren staat bij ons voorop. De ervaring van groeien op je instrument en beter worden als ensemble volgt dan vanzelf. Nootjes spelen wordt muziek maken.

Meer informatie: https://valseromantique.weebly.com
 

Amstelveens Symfonieorkest (AmSO)

Amstelveens Symfonieorkest (AmSO)

Het Amstelveens Symfonieorkest is een amateurorkest met een symfonische bezetting van ongeveer 50 ervaren musici, gevorderde amateurs ondersteund door professionele spelers.   Wij streven ernaar om minstens twee programma's per jaar op verschillende locaties in en rond Amstelveen uit te voeren.  Daarnast treedt het AmSO op in verzorgingstehuizen in Amstelveen en omstreken.  

Repertoire

Het AmSO speelt standaard, variërend repertoire uit de periodes van het classicisme, de romantische periode en 20e eeuw.  Het AmSO speelt bijvoorbeeld oeuvres van Mozart, Haydn, van Beethoven, Brahms, Dvořák, Debussy en Ravel.  Op elk programma treden beroemde solisten op.    

Geschiedenis

Het Amstelveens Symfonie Orkest is opgericht op 28 januari 1976 door enkele initiatiefnemers van het voormalig Symfonieorkest "Schubert". Diregenten: Kees van Hage (1976-1978) Grzegorz Stasko (tot 1990) Saskia Boon (tot april 2013) Hans Scheepers (tot november 2014) en Rutger van Leyden (2014-2020). De huidige dirigent is Yvonne de Winter.

 

Meer informatie: https://www.amso-orkest.com

Orkesten voor de jeugd en voor volwassenen

Op deze pagina een lijst van orkesten die op zoek zijn naar jeugdige strijkers en volwassenen.

Jonge Strijkers Amsterdam

Een ensemble-academie voor muzikale talenten tussen acht en eenentwintig jaar uit heel Nederland, gevestigd in Amsterdam. Twee strijkersensembles, twee blazersensembles, strijkkwartetten, een zomerkamp, twee projecten en acht concerten per jaar op prachtige locaties met diverse (maatschappelijke) thema’s, verrassende samenwerkingen, workshops, masterclasses, studieweekenden, professionele coaches, een dirigent en geweldige solisten!

 

Website: https://jongestrijkers.nl

 

NHJO: Noord Hollands Jeugd Orkest

Amsterdam Youth Symphony Orchestra

Het Amsterdam Youth Symphony Orchestra is een samenwerking van twee Amsterdamse jeugdorkesten; van Muziekschool Amsterdam (JA) en van Muziekschool Amsterdam-Noord (JAN). Tachtig jonge muzikanten repeteren één keer in de week en geven regelmatig concerten. Ieder jaar gaat het orkest op tournee, zij zijn net terug uit Denemarken.
Informatie: www.ayso.nl

NJSO: Nederlands Jeugd Strijk Orkest

Jonge Strijkers Amsterdam

Jonge Strijkers Amsterdam is een ensemble-academie dat bestaat uit twee strijkorkesten: het Jonge Strijkers Juniororkest (8 t/m 11 jaar) en het Jonge Strijkers Kamerorkest (12 t/m 18 jaar). Hiernaast zijn wij ook een kamermuziekafdeling gestart waarin orkestleden in strijkkwartetformatie repeteren onder leiding van professionele musici.

De orkesten repeteren wekelijks onder leiding van dirigenten Sven Weyens en Nando Russo in het Fijnhouttheater in Amsterdam oud-west. Regelmatig worden er groepsrepetities gehouden onder leiding van professionele orkestmusici. De strijkkwartetten repeteren ook wekelijks met elk kwartet een persoonlijke coach. Er wordt gewerkt met een gevarieerd programma van Vivaldi tot Brahms en van Bach tot Shostakovich. Naast de klassieke werken spelen wij ook tango's en filmmuziek van bijvoorbeeld John Williams. Elk project wordt afgesloten met meerdere concerten op bijzondere locaties!

 

 

Stichting Jonge Strijkers Amsterdam
Correspondentieadres: Lootsstraat 41
1053 NV Amsterdam
tel: +31 6 24956696

www.jongestrijkers.nl
mail: info@jongestrijkers.nl

Amsterdam Young Philharmonic: AYPhil

Dit orkest - in het kort AYPhil (spreek uit: I feel) - is een orkest voor middelbare scholieren in de leeftijd van 12 tot 19 jaar. Jacob Slagter, voormalig hoornist van het Koninklijk Concertgebouworkest, is dirigent van AYPhil.

Het nieuwe Amsterdamse jeugdorkest huisvest zich op dezelfde plek als het Nederlands Philharmonisch Orkest: de NedPhO-Koepel in de Indische Buurt in Amsterdam-Oost. De musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest zullen de aanstormende talenten van AYPhil coachen om het hoogste niveau te kunnen bereiken.

Corine Haitjema, één van de oprichters van AYPhil: ‘Als je al een aantal jaar privéles hebt, is het spelen in een orkest met mensen van je eigen leeftijd de kroon op het vele studeren. Muziek maken wordt opeens sociaal én het is een kans om symfonisch repertoire van ‘binnenuit’ te leren kennen. Dit gunnen we ook Amsterdamse scholieren: om gewoon met je instrument op je rug naar een repetitie te fietsen waar nog 70 anderen dat net zo leuk vinden als jij. Die ervaring vergeet je nooit meer.’

Contact:

Batjanstraat 3
1094 RC Amsterdam

Tel: +31 (0)20 521 75 02
Fax: +31 (0)20 521 75 01
E-mail: info@nedpho.nl


Orkesten van de Muziekschool van Amsterdam

Kabam: Kinder Kamerorkest Binnenstad Amsterdam

Kabam: (Kinder Kamerorkest Binnestad Amsterdam)

 

Repetities in de Dr. E. Boekmanschool (Korte Lepelstraat, zijstraat Roeterstraat).

Contactinformatie: tel. 06-22053739/emial-adres: jskranen@gmail.com

 

 

 

Jeugd Ensemble Muziekpakhuis

Het Muziekpakhuis Amsterdam gaat een gemengd Jeugd Ensemble starten met zowel strijkers als blazers, een toetsinstrument en gitaar.
Het repertoire zal bestaan uit: (licht)klassieke- en film/musical-muziek.
Repetities onder leiding van Peter van Os zijn op woensdag middag van 17.00 – 18.30 in de Wladimir studio, Lijnbaansgracht 166, naast het muziekpakhuis.
 
De leeftijdcategorie is 12 – 18 jaar.
 
Voor informatie of vragen en aanmelding:
Peter van Os,
06-5586 3150
 
of bel met het Muziekpakhuis:
020-627 0202

ORKESTEN VOOR VOLWASSENEN

Kamerorkest 'En Suite'

Kamerorkest 'En Suite'
Kamerorkest 'En Suite'

Kamerorkest 'En Suite' is ontstaan in 1997 en heeft zich sinds die tijd ontwikkeld tot een orkest met een volledig symfonische bezetting voor het vroeg-klassieke repertoire.
Muziek van Mozart, Haydn en Beethoven staat regelmatig op de lessenaar, maar steeds vaker wordt ook muziek uit latere perioden gespeeld, zoals Mussorgsky, Brahms, Bruch en Delibes. Sinds de oprichting staat het orkest onder leiding van dirigente Dieuwke Berkelaar.

Zij heeft als uitvoerend musicus een grote ervaring opgedaan in verschillende ensembles op het gebied van oude muziek. Tegenwoordig is zij ook actief in het latere repertoire.
Haar inzet is in belangrijke mate bepalend voor de verbetering van het spelniveau en de sfeer binnen het orkest.

Behalve aan 'En Suite' geeft zij leiding aan het blokfluit-ensemble 'Amarilli's Sunshine'.

Ook verzorgt Dieuwke regelmatig cursussen en coacht zij verschillende ensembles.
Daarnaast geeft zij les op Muziekcentrum Noord aan de Alkmaarstraat 10 in Amsterdam-Noord.

 

Het postadres van 'En Suite' is:

Vereniging Kamerorkest 'En Suite'
Lomanstraat 58/3
1075 RD Amsterdam


U kunt ons ook bellen: 06 42 86 39 07

Onze repetitieruimte is de zaal van Muziekcentrum Noord, Alkmaarstraat 10, 1024 TT in Amsterdam-Noord.

 

Alle informatie kunt u op uw gemak bekijken op de website:

www.kamerorkest-en-suite.nl

VU Orkest (Vrije Universiteit Amsterdam)

Het VU-Orkest

Het VU-Orkest (studentenorkest van de Vrije UniversiteitAmsterdam) is al jaren een van de grootste, beste en meest baanbrekende amateur-symfonieorkesten van Nederland. Met 80 tot 120 man wordt vooral laat-romantische en twintigste-eeuwse muziek uitgevoerd. Niet alleen was het het eerste studentenorkest dat zich aan Mahler- en Sjostakovitsj-symfonieën waagde, ook speelt het orkest regelmatig nieuwe werken van hedendaagse componisten.Organisatie

Contact

VU-Orkest
Cultuurcentrum Griffioen
Uilenstede 106
1183 AM AMSTELVEEN

Repetities worden elke woensdagavond van half acht tot half elf gehouden.

E-mail:

Algemeen: info@vu-orkest.nlDit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.
Reserveren kaarten (alleen kleine zalen): reserveren@vu-orkest.nlDit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.
Organisatie zomertournee: concertmanager@vu-orkest.nlDit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.
Meespelen, bezetting, orkestchefs: blazerschef@vu-orkest.nlDit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.
strijkerschef@vu-orkest.nlDit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.
Mailings, adreswijzigingen leden, ex-leden: adresmanager@vu-orkest.nlDit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.
Homepage/e-mail (technisch): webmaster@vu-orkest.nlDit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.

 

 

Het VU-Kamerorkest (Vrije Universiteit)

Het VU-Kamerorkest tijdens een concert
Het VU-Kamerorkest tijdens een concert

Het VU-Kamerorkest is een Amsterdams kamerorkest dat speelt onder de koepel van de Vrije Universiteit, maar niet voor louter (VU-)studenten is bedoeld. Promovendi en alumni vormen een belangrijk deel van de doelgroep. Klik hier voor meer informatie over het orkest.

Wil je meespelen? Stuur dan een mail naar strijkerschef@vuko.nl dan wel blazerschef@vuko.nl.

Op 25 en 26 juni 2011 zijn de voorjaarsconcerten van het VU-Kamerorkest. Op het programma staan Overture im Italienischem Stil van Schubert, een nieuw werk van Maya Verlaak, student compositie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, de Suite van Janacek en de Eerste serenade van Brahms.

VU-Kamerorkest home

 

VSSO: Vechtstreek Symfonie Orkest

Het VechtStreek Symfonie Orkest staat onder leiding van dirigent en violist Guido Müller

Meer informatie: www.vsso.nl

Geschiedenis

 

Het VechtStreek Symfonie Orkest, een begrip in Maarssen en omgeving. Maarssen mag trots zijn: al meer dan 25 jaar heeft het een symfonieorkest in de gemeente. Een orkest dat nog steeds springlevend is getuige de activiteiten die er geweest zijn en nog zullen komen. 

 

Hoe begon het?

 

Op 3 april 1982 werd op initiatief van de heren Frans Dijker (†) (oud wethouder) en Jan van Amerongen (directeur van de muziekschool in Maarssen) een eerste bijeenkomst gehouden met als doel het oprichten van een amateursymfonieorkest. Frans Dijker was geïnspireerd door de opening van Sociaal-cultureel Centrum “’t Zand” in Maarssen. Zo’n centrum van culturele activiteiten zou eigenlijk een ‘huisorkest’ moeten hebben, vond hij. Jan van Amerongen op zijn beurt zag een mooie kans om de afgestudeerden van zijn muziekschool een plaats te geven.

 

De eerste repetitie van het Maarssens Symfonie Orkest was op 6 juni 1982 en de eerste officiële uitvoering was op 14 april 1983. Jan van Amerongen, intussen ook als componist bekend, was de eerste dirigent.

 

 

MASO werd VSSO
De afkorting MASO zal veel Maarssenaren bekend in de oren klinken. Die naam werd na de fusie met het Utrechtse Stichts Symfonieorkest in 1966 veranderd in VechtStreek SymfonieOrkest (VSSO). De naam Vechtstreek is gekozen omdat er niet alleen orkestleden uit Maarssen, Utrecht, Breukelen, Loenen en Vleuten/de Meern meespelen; maar ook buiten Maarssen in deze regio optreden.

 

Masetto
Al in 1990 werd een beginnersorkest opgericht: het Masetto. Dit ensemble behoorde bij de vereniging en had tot doel om beginners tot een zodanig niveau te brengen dat ze in het grote orkest mee konden spelen. Van een aarzelend beginnersgroepje groeide het Masetto in de jaren negentig uit to een orkest met een eigen sfeer met een acceptabel muzikaal niveau. Het komt regelmatig voor dat leden dit orkest ontgroeien en overstappen naar het grote orkest. Voor meer informatie overhet orkest 'Het Masetto', zie het volgende blokje.

 

In 1996 vond een fusie plaats met het Stichts Symfonie Orkest, waarna het orkest dus verder ging onder de naam VechtStreek Symfonie Orkest. Het werd vele jaren geleid door Willem Poot en sinds 2007 zwaait Guido Müller (zie dirigent) de dirigeerstok.Het orkest telt ongeveer 40 leden, afkomstig uit de wijde omgeving van Vecht-, Amstel- en Rijnland.

 

Het Masetto

De vereniging VSSO heeft, naast het grote symfonieorkest, ook een ander, kleiner, orkest: het Masetto.

 

Het Masetto is een kamerorkest van enthousiaste amateurmusici uit de omgeving van Maarssen. Het bestaat uit strijkers, aangevuld met enkele blazers. Het ambitieniveau van de Masetto's ligt in het algemeen lager dan bij het VSSO. Het Masetto kan voor doorzetters een springplank zijn naar het grote symfonieorkest van de vereniging. Plezier in het samenspelen is echter het belangrijkste. Sommigen zijn beginner op hun instrument; anderen spelen al jaren, maar willen (of kunnen om wat voor reden dan ook) niet overstappen naar het symfonieorkest.  Het repertoire is gevarieerd: licht klassiek, volksmuziek uit verschillende landen, zigeunermuziek, tango's, klezmer, musical, etc.

 

Voor het Masetto geldt geen auditie of proefperiode. Elk nieuw lid kan meteen meerepeteren, mits het instrument aansluit bij de bezetting van het orkest, dit ter beoordeling van de dirigent. Wij gaan er van uit dat iemand ten minste drie jaar les heeft gehad op het instrument, of in het verleden het instrument heeft bespeeld; hierbij is noten kunnen lezen wel een vereiste. 

 

Het Masetto  repeteert op woensdagavond van 19.30 uur tot 21.30 uur in de kapel van het woonzorgcentrum 'Maria Dommer', Vondelstraat 1 te Maarssen.

 

Dirigent: Maaike Roelofs

 

Maaike Roelofs studeerde cello bij Anner Bijlsma in Amsterdam. Sinds een aantal jaren is zij aanvoerder van de cellogroep in het orkest 'Herman Strategier'. Ook is zij lid van het barokensemble "Barlheze Consort" en is als docente verbonden aan de Zeister muziekschool. Als zangeres treedt zij op bij diverse gelegenheden met een luisterliedrepertoire (Hildegard Knef, Marlene Dietrich, Herman van Veen e.a.).  

 

 

 

Voor meer informatie: www.vsso.nl

Symfonieorkest 'De Philharmonie'

Symfonieorkest 'De Philharmonie'
Symfonieorkest 'De Philharmonie'

Symfonieorkest 'De Philharmonie' werd opgericht in 1999. In het orkest zitten ruim zestig enthousiaste musici. Het orkest geeft ieder jaar concerten in het voor- en najaar in Amsterdam; in de Beurs van Berlage of de Bachzaal en in Utrecht in de Geertekerk. Daarnaast begeleiden we regelmatig koren.
Het orkest staat onder leiding van Daan Admiraal. De repetities vinden plaats op vrijdagavonden in Amsterdam in het M.F.C. Binnenhof in Buitenveldert (nabij Station Amsterdam Zuid).    

Het orkest speelt bekende en minder bekende orkestwerken uit de muziekgeschiedenis. Zo hebben we onder meer de volgende werken ten gehore gebracht: de Vierde symfonie van Mahler, de Tiende symfonie van Sjostakovitsj, het tweede pianoconcert van Bartók met de solist Rob Mann en de Kindertotenlieder van Mahler met soliste Margriet van Reisen. Een minder bekend stuk dat we speelden was de Symfonie Asrael van de Tsjechische componist Josef Suk. Verder onder andere het Requiem van Fauré en An American in Paris van George Gershwin. In november 2003 brachten we het 'Concert Românesc' van Ligeti, de Háry János-suite van Kodály en het Celloconcert van Dvorák met Pieter Wispelwey als solist ten gehore.
Onder de solisten die recent met ons hebben opgetreden zijn jonge opkomende sterren als Lavinia Meijer met het Harpconcert van Ginastera, Simone Lamsma met het
Vioolconcert van Katsjatoerjan, en Cecilia Bernardini met het Vioolconcert van Sibelius;
ook speelden we het Tripleconcert van Beethoven met het Trio Suleika.
De huideige dirigent van het orkest is Stijn Berkouwer.

Het Alkmaars Symfonie Orkest

dirigent Albert van Eeghen
dirigent Albert van Eeghen

Het Alkmaars Symfonie Orkest staat onder leiding van dirigent en violist Albert van Eeghen.

Meer informatie: www.alkmaars-symfonieorkest.nl

Amsterdams Symphonie Orkest 'Con Brio'

Een optreden van Con Brio in 1971: De Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw.
Een optreden van Con Brio in 1971: De Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw.

Algemeen:

Symphonie Orkest Con Brio is opgericht in 1934 en is een orkest van ongeveer 50 enthousiaste en ervaren musici. Het speelt sinds 2010 onder de inspirerende leiding van Gustavo Gimeno. Con Brio profileert zich als een eigentijds en uitdagend orkest voor leden en publiek. Met zijn programmering staat het orkest midden in het Amsterdamse culturele leven. Niet voor niets profileert het zich als het Amsterdams Symfonieorkest, en dat kan ook niet anders met de burgemeester van Amsterdam als beschermheer.
Con Brio streeft naar een hoog niveau en wil naast speelplezier ook verdieping in de muziek en het orkestspel centraal stellen. Het orkest bereikt dit door grote inzet en intensief repeteren van de musici. Verder blijkt dat uit de werken die orkest en dirigent uitkiezen.

De programmering is niet beperkt tot het vertrouwde symfonisch repertoire; we spelen juist ook werk dat niet vaak gehoord wordt en minder bekend is. Bij de afwisselende en avontuurlijke programma’s die worden gespeeld, wordt altijd gezocht naar passende locaties, zoals het Concertgebouw, Tuschinski, de Beurs van Berlage en het Nieuwe Muziekgebouw aan het IJ.
Con Brio begeleidt ook koren; het orkest is dus met verschillend repertoire aanwezig in het Amsterdamse muziekleven en daarbuiten.

 

Symphonie Orkest Con Brio is opgericht in 1934 en is een orkest van ongeveer 50 enthousiaste en ervaren musici. Het speelt sinds 2010 onder de inspirerende leiding van Gustavo Gimeno. Con Brio profileert zich als een eigentijds en uitdagend orkest voor leden en publiek. Met zijn programmering staat het orkest midden in het Amsterdamse culturele leven. Niet voor niets profileert het zich als het Amsterdams Symfonieorkest, en dat kan ook niet anders met de burgemeester van Amsterdam als beschermheer.
Con Brio streeft naar een hoog niveau en wil naast speelplezier ook verdieping in de muziek en het orkestspel centraal stellen. Het orkest bereikt dit door grote inzet en intensief repeteren van de musici. Verder blijkt dat uit de werken die orkest en dirigent uitkiezen.

De programmering is niet beperkt tot het vertrouwde symfonisch repertoire; we spelen juist ook werk dat niet vaak gehoord wordt en minder bekend is. Bij de afwisselende en avontuurlijke programma’s die worden gespeeld, wordt altijd gezocht naar passende locaties, zoals het Concertgebouw, Tuschinski, de Beurs van Berlage en het Nieuwe Muziekgebouw aan het IJ.
Con Brio begeleidt ook koren; het orkest is dus met verschillend repertoire aanwezig in het Amsterdamse muziekleven en daarbuiten.

 

Voor meer informatie en meespelen met  'Con Brio':

Meespelen:

Bent u zelf een gevorderde amateur of kent u mensen die goede amateurs zijn en belangstelling hebben om deel te nemen aan ons orkest, neem dan contact op met:

Anna Weller (Secretaris)
Tel. Mobiel 06 29 514581
Email: secretaris@con-brio.nl

 

Geschiedenis van het orkest:

Een groepje van 6 mensen begeleidde in 1933 een kinderkoor genaamd 'Zanggenot' dat kerstliedjes ten gehore bracht. De dirigent, de heer Groverman en enkele medewerkers besloten om hier een vervolg aan te geven en besloten op 7 januari 1934 tot het  oprichten van 'Orkestvereniging Con Brio'. Het groepje groeide al snel naar 25 mensen. Er moest een bestuur komen en statuten moesten worden vastgesteld, er werd contributie betaald en er werd voorgespeeld. Men repeteerde 1x per week in een school.
Aanvankelijk bestond het repertoire uit salonmuziek maar men bleek verdeeld. Men wilde ook licht klassiek en klassiek, van alles wat. Ook werd er meegewerkt aan uitvoeringen van diverse koren.
Doordat de ambitie toch lag bij het spelen van klassieke muziek, werd de naam: 'Symphonieorkest Con Brio'.
Het eerste kerstconcert in 1938 had een volwaardig klassiek programma en werd uitgevoerd in het theater Bellevue. Er waren 32 leden. Men speelde Von Glück, Haydn, Schubert, Van Beethoven en Rachmaninoff.
Toen de oorlog uitbrak, kon men ’s avonds moeilijk repeteren. Pogingen om het op zondagmiddag te doen strandden,  zodat het in 1941 toch weer ’s avonds werd.
Een anekdote uit die tijd:
"Samen met de zangvereniging Polyhymnia gaf men een concert in het Sanatorium Julianaoord in Laren. Men ging op de fiets met een aanhangwagentje voor de instrumenten. Op de terugweg kreeg het wagentje een lekke band, maar ze zijn uiteindelijk thuis gekomen."
In 1942 zat Con Brio voor het eerst op het podium van het Concertgebouw. Het streven was om 2 keer per jaar een concert te geven, meestal was dat samen met een koor. De oorlog maakte het niet gemakkelijk. In 1944 waren er nog 27 leden.
In 1945 besloot men tot een fusie met het orkest van de personeelsvereniging van de Algemene Bank Nederland 'Joseph Haydn'.
Er kwam een andere dirigent, Roelof Krol en men kon gratis gebruik maken van een repetitieruimte; de koffiekamer van de bank aan de Vijzelstraat (naast het Carlton Hotel) Er was ook opslagruimte voor de instrumenten en het archief.
Deze band met de bank, die later ABN-AMRO werd heeft lange tijd stand gehouden, zelfs nadat er geen werknemers van de ABN meer meespeelden.
Het orkest werd groter en gaf ook concerten zonder koor.
In de loop van 1952 sloot Con Brio zich aan bij de FASO (Federatie Amateur Symfonie Orkesten). De bekendheid van Con Brio in het wereldje van de amateur-musici werd groter, en de FASO-bibliotheek was belangrijk om het repertoire uit te breiden. Het jaarlijks georganiseerde landelijk FASO weekend, waar het FASO orkest werd samengesteld, stond onder leiding van Nico Hermans.
Toen Krol besloot om het dirigentschap op te geven werd Nico Hermans zijn opvolger wat ook een stimulans was voor het ledenaantal.
De stad Amsterdam droeg zijn steentje bij aan de ontwikkeling van amateur orkesten en richtte in 1955 een federatie op voor Amsterdamse Symfonie-, strijk-  en kamer-orkesten. Hieraan namen deel: Con Brio, Fidelio, Mozart, Schubert, Diepenbrock en het hoofdstedelijk kamerorkest en de VVGA. De gemeente verstrekte subsidie. Inmiddels zijn er 3 orkesten overgebleven en weer anderen zijn erbij gekomen.
Het jubileumconcert in 1959 was groot opgezet. Willem Andriessen was solist, de grote zaal van het concertgebouw was uitverkocht (2000 plaatsen) en de grote dagbladen schreven lovende recensies. Een anekdote:
"In 1963 stond de symfonie in d klein van Cesar Franck op het programma. De commissie van deskundigen van de gemeente Amsterdam achtte dit te moeilijk voor een amateurorkest en dreigde de subsidie in te trekken. Het bestuur en de dirigent verzetten zich hiertegen en het werd een prachtige uitvoering waardoor de subsidie gered werd."
Bekende solisten waren bereid om met Con Brio op te treden. In maart 1965, toen zij 16 jaar was maakte Emmy Verhey haar debuut op het podium van het concertgebouw, begeleid door Con Brio. Zo ook Christiaan Bor die in 1967 het vioolconcert van Mendelssohn speelde en 2 jaar later het vioolconcert in g klein van Bruch. Het voert te ver om alle solisten die in de loop der jaren met Con Brio optraden te noemen maar bij alle jaarlijkse concerten in het Concertgebouw was het de bedoeling dat zij voor volle zalen zouden zorgen en dat lukte.
In die tijd had Con Brio ongeveer 80 meespelende leden.
Vanaf 1970, gedurende 12 jaar, begeleidde Con Brio de concerten van het Amsterdams Operakoor, dat met 130 zangers optrad in het Concertgebouw.
In 1971 ging het orkest voor het eerst op tournee, naar een internationaal amateur-orkesten concours in Luik. Con Brio werd tweede, na het Philips orkest.
Het 25-jarig jubileum van Nico Hermans, in 1978 werd  groots aangepakt. Wederom een uitverkocht concertgebouw. Voor de leden was er een feestavond waar o.a. een groepje vrouwelijke musici een salonorkest had samengesteld. Dit had een groot succes. Dit groepje is blijven bestaan onder de naam Nostalgia.
In 1982 werd Nico Hermans ziek en na met invallers gewerkt te hebben besloot men in 1983 om Iman Soeteman als dirigent aan te stellen.
Vanaf 1983 trad Con Brio jaarlijks op bij de lunchconcerten van het Sonesta Hotel, totdat er brand uit brak in de Koepelkerk, de voormalige Ronde Lutherse kerk aan de Singel waar de concerten plaatsvonden.
Con Brio had een aandeel bij verschillende evenementen zoals bij Amsterdam 700 jaar en 350 jaar Westerkerk.
Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum in 1984 maakte Con Brio een langspeelplaat met feestelijke ouvertures van Nederlandse componisten. Er was weer een concert in het Concertgebouw en een receptie in de Spiegelzaal van het Concertgebouw. Het ging goed met het orkest.
Een jonge componist kreeg de opdracht om iets voor Con Brio te schrijven. Marc van Delft schreef de orkestvariaties opus 18. Het werd in 1991 uitgevoerd. Dat zelfde jaar ging Con Brio weer naar een amateur orkesten festival, ditmaal in Solothurn (Zwitserland). Men had het druk; er werden meer uitvoeringen gegeven dan de gebruikelijke twee per jaar.
In 1993 verleende Con Brio zijn medewerking aan een korte televisiefilm 'Wie aus weitere Ferne' waarvoor de opnamen in en om de Stadsgehoorzaal in Leiden werden opgenomen.

In 1995 ging Con Brio met het Crea koor dat onder leiding stond van Ira Spaulding een uitwisseling aan met een koor uit Die. Een week naar Frankrijk om drie keer het Requiem van Verdi uit te voeren. Die sfeer en ontspanning hebben het orkest en de leden goed gedaan. Het Franse koor kwam natuurlijk ook naar Amsterdam.
Een ander hoogtepunt was in 1998 een uitvoering van Iwan de verschrikkelijke van Prokofjev. Er was een groot koor (de koren van Crea en de Vrije Universitieit (VU)  samen). Leonid Vlassov was de verteller.
Een slepend conflict binnen de gelederen van het orkest kwam tot een einde toen Iman Soeteman in 1999 besloot om na 16 jaar zijn dirigeerstok neer te leggen.
Con Brio moest een nieuwe start maken en deed dat met Peter Biloen als dirigent. Veel nieuwe leden meldden zich aan.
Naast gewone koorbegeleidingen werden andere vormen van koorbegeleiding aangenomen zoals de musical Anatevka, het begeleiden van de 'musical gang' de operette 'Masque in Blau' en de begeleiding van een stomme film.
Een motto en een aangepaste plaats om de muziek uit te voeren werden gezocht om de concerten iets extra’s te geven; zo werd het eerste grote concert met Peter Biloen genoemd: 'van Star Wars tot Brahms'. Daarna was het 'de avond van de saxofoon' en 'Franse meesters van de melodie'. De titels spreken voor zich.
In 2003 stonden er twee symfonieën van Beethoven en diens 'Wellingtons Sieg' op het programma, want de muziek werd gecombineerd met een optreden van Beethoven, in de persoon van Leopold Witte, hetgeen weer tot een videofilm werd verwerkt. 
In 2005 speelde 'Con Brio aan het IJ' als eerste amateur symfonie orkest in het nieuwe Muziekgebouw aan het IJ.
In 2006, het Mozartjaar, had Con Brio een Mozartprogramma in de traditie van de Barok (oude instrumenten, strijkstokken, lopend publiek) in de concertzaal van Felix Meritis onder het motto 'Mozart aan de gracht'. Ook werd er dat jaar de mis in C van Mozart uigevoerd in een kerk (de Mozes en Aaronkerk): 'Mozart authentiek'. Er werd aandacht besteed aan de authentieke manier van spelen, waarvoor adviezen van deskundige musici werden ingewonnen.
De begeleiding van de film 'City Lights' met de muziek van Charlie Chaplin en de uitvoering in het Tuschinsky theater was ook een bijzondere gebeurtenis in de geschiedenis van het orkest.
Bovenstaande is een willekeurige greep uit de activiteiten van de laatste jaren maar geeft wel aan dat Con Brio stringendo bezig is. Het 75-jarig bestaan staat voor de deur. Al die jaren zijn er heel wat mensen die zich hebben ingezet voor het orkest en dat is niet zonder resultaat gebleken.

Zaans Symfonie Orkest

Het Zaans Symfonie Orkest, voortgekomen uit de Toonkunsttraditie, kan bogen op een lange geschiedenis die begint in de negentiende eeuw. Toen, om precies te zijn in 1829, werd namelijk de Maatschappij tot bevordering van de Toonkunst opgericht. Deze had als doel het toen nog grote koninkrijk Holland muzikaal meer aanzien in Europa te geven. Ze schreef daartoe compositieprijsvragen uit, organiseerde muziekfeesten, stimuleerde in plaatselijke afdelingen de (gemengde) koorzang, promootte het muzikale onderricht en werkte daardoor mee aan de verhoging van de muzikale standaard van de steeds professioneler wordende symfonieorkesten.

Het Zaans Symfonie Orkest staat onder leiding van dirigent Guido Müller.

Guido Müller is ook de dirigent van het VechtStreek Symfonie Orkest (VSSO).

Voor meer informatie: Ellis Verreijt - telefoon: 0299 426246 - e-mail: ellis.zso@gmail.com

 

Philharmonisch Orkest Mozart

Het Philharmonisch Orkest Mozart staat onder leiding van dirigent Leon Bosch.

Meer informatie: www.mozartorkest.nl

Strijkorkest l'arte del arco

Strijkorkest l'arte del arco staat onder leiding van Margreet Möhringer.

Meer informatie:

Margreet Möhringer: tel. 020-6444911

Symfonie Orkest Haerlem

Leden van de violistengroep van het Symfonie Orkest Haerlem
Leden van de violistengroep van het Symfonie Orkest Haerlem

Het Symfonie Orkest Haerlem (SOH) werd opgericht in 1938. Dertig jaar heeft het orkest onder leiding gestaan van André Kaart. Na Otto Tausk (onlangs benoemd tot chef-dirigent van Holland Symfonia) is Nicholas Devons sinds het najaar van 2002 onze vaste dirigent. Onder zijn leiding streeft het orkest naar meer allure zowel op muzikaal gebied als in de presentatie. Zo voerde hij groepsrepetities onder leiding van professionele repetitoren en studiezondagen in. Een studieweekend hoort daar ook bij. De recensent van het Haarlems Dagblad meldde naar aanleiding van het voorjaarsconcert 2006: 'We kunnen constateren dat het heel goed gaat met het orkest en dat we nog veel moois van dit ensemble kunnen verwachten'.

Het SOH telt nu ruim 50 leden. Een goede sfeer en een vriendschappelijke omgang met elkaar zijn onmisbare voorwaarden gebleken voor goed musiceren. Dit is altijd het eerste wat solisten en nieuwe spelers bij binnenkomst opvalt. De concertreis naar Berlijn in 2005 heeft daar ook veel toe bijgedragen. Voor het jubileumjaar 2008 stond een reis naar onze Franse jumelagestad Angers op het programma. Voor 2011, tweede week augustus, staat een orkestreis naar Praag gepland. De vereniging bezit een aantal eigen instrumenten, o.a.contrabassen en antieke gerestaureerde pauken. Ook de bibliotheek met bladmuziek mag er zijn. Traditioneel geven we ieder voorjaar een concert in de Philharmonie en ieder najaar elders in Haarlem (alleen dit jaar is de volgorde andersom). Ook worden we voor andere evenementen uitgenodigd, zoals het begeleiden van de Matthäeus Passion.

Als een orkestwerk dat vereist, trekken we extra gastspelers aan, vooral koperblazers en bassisten, maar soms ook (alt-)violisten. Zou je ook mee willen spelen en ben je gevorderd amateur op één van deze instrumenten, neem dan eens contact op met één van de orkestleden of meld je aan via de website (www.symfonieorkesthaerlem.nl). Of kom eens langs op een repetitie (elke woensdagavond van 8 uur tot half 11 in 'de Egelantier', Gasthuisvest 47, Haarlem).

Natuurlijk spelen we graag voor een enthousiast en liefst ook talrijk gehoor. Daartoe proberen de orkestleden dan ook zo veel mogelijk familieleden, vrienden en kennissen naar onze concerten te lokken. De donateurs vormen de vaste kern van ons publiek. Voor een jaarlijkse bijdrage van tenminste 30 euro mag je je donateur noemen en krijg je bovendien nog een gratis kaartje voor het voorjaars- en het najaarsconcert. Aanmelden kan met de bon in een programmaboekje, bij de orkestleden of via de website. Neem vooral je aanhang mee!

Voor meer informatie: www.symfonieorkesthaerlem.nl

Het Westerkamerorkest

Het Westerkamerorkest tijdens een optreden in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw om 13 juni 2009
Het Westerkamerorkest tijdens een optreden in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw om 13 juni 2009

Vereniging Het Westerkamerorkest is sinds 1997 het enige amateurorkest in Amsterdam-West en vervult daarmee voor dit stadsdeel een belangrijke culturele functie. Het orkest telt momenteel ruim 20 leden, vooral uit Amsterdam, maar ook uit omliggende plaatsen.
Het orkest staat onder leiding van Taco de Vries. Taco de Vries is afgestudeerd aan het conservatorium van Maastricht. Als cellodocent is hij verbonden aan het Houtens Muziek Collectief. Daarnaast is hij ook dirigent van het Houtens Kamerorkest.
Het Westerkamerorkest treedt tweemaal per jaar op met telkens nieuw repertoire. Daarnaast wordt op verzoek opgetreden bij speciale gelegenheden. Het orkest is sinds 2004 een vereniging en staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel in Amsterdam.
Plezier hebben in het spelen in een kamerorkestsamenstelling staat bij ons voorop maar er wordt wel gestreefd naar een behoorlijk muzikaal resultaat. Veel van onze spelers musiceren van jongs af aan, anderen hebben het na een aantal jaren weer opgepakt en sommigen zijn pas op latere leeftijd begonnen met hun muzikale hobby.

Meer informatie: www.westerkamerorkest.nl

 

Amsterdams Symphonie Orkest Alphons Diepenbrock

dirigent János Konrád
dirigent János Konrád

Het Amsterdams Symfonieorkest Alphons Diepenbrock (amateurorkest) werd op 27 januari 1950 opgericht. In mei 1955 stond het orkest onder leiding van Fons Schellekens. Na hem hebben verschillende dirigenten het orkest geleid. Tenminste twee dirigenten zijn nationaal en internationaal bekend geworden: Hans Vonk en Lucas Vis. In 1984 werd János Konrád dirigent. Twee keer per jaar geeft het orkest een uitvoering, waar meestal een try-out aan vooraf gaat.
De leden
Het orkest bestaat op dit moment uit 35 leden (6 eerste violen, 7 tweede violen, 4 altviolen, 5 cello's, 2 contrabassen, 2 dwarsfluiten, 2 hobo's, 2 klarinetten, 2 fagotten, 2 hoorns en 1 paukenist). We verwelkomen graag strijkers die in een symfonieorkest willen spelen.
Repetities
De repetities zijn op woensdagavond van 19.45 tot 22.15 uur en vinden plaats in de Thomaskerk in de Prinses Irenestraat 36 te Amsterdam bij het World Trade Center (WTC). De contributie bedraagt 216 euro per jaar.
De dirigenten
János Konrád is geboren in Budapest. Zijn ouders zijn beide musicus. Al vanaf zijn zevende jaar speelt hij viool. Later studeerde hij in zijn geboortestad viool aan de Franz Liszt Muziek Academie bij Vilmos Tátrai. Van 1975 tot 1980 was János violist in het Hongaars Staatsorkest. Sinds 1980 werkt hij in Nederland, de laatste jaren als altviolist in het Nederlands Philharmonisch Orkest. Ook speelde hij jarenlang als altviolist in het "Watteau Kwartet". Naast zijn activiteiten als (alt)violist is János werkzaam als dirigent. In december 1988 behaalde hij het diploma voor orkestdirectie en in maart 1990 dat voor koordirectie. Sinds 1986 is hij de vaste dirigent van het Amsterdams Symfonieorkest Alphons Diepenbrock.

Tweede dirigent Albert van Eeghen behaalde in 1993 het staatsexamen viool en studeerde vervolgens orkest-directie bij Joop van Zon. Hij leidt verschillende amateurorkesten: Kamerorkest Driebergen, het Alkmaars Symfonieorkest , Haags Symfonie Orkest Euterpe en Camerata '54. Sinds 1991 is Albert als tweede dirigent verbonden aan het Amsterdams Symfonieorkest Alphons Diepenbrock.

Meer informatie: www.alphonsdiepenbrock-orkest.nl

AmSO Amstelveens symfonie Orkest

Het Amstelveens Symfonie Orkest o.l.v. Saskia Boon
Het Amstelveens Symfonie Orkest o.l.v. Saskia Boon

Het Amstelveens Symfonie Orkest is opgericht op 28 januari 1976 door enkele initiatiefnemers van het voormalig Symfonieorkest 'Schubert'.

Er worden twee concerten per jaar gegeven; één in het voorjaar en één in het najaar. De concerten hebben altijd een thema, zoals 'Watermusics', 'Rond 1882', 'Langs de Donau' en 'Aan het Meer'.
Elke dinsdagavond van 20:00 tot 22:30 uur wordt er gerepeteerd in het gebouw van Deloitte aan de Laan van Kronenburg 2 te Amstelveen.
Belangstellenden die lid willen worden kunnen zich telefonisch of per email in verbinding stellen met het secretariaat of met de dirigent.
De contributie bedraagt € 13,- per maand en er geldt een vrijblijvende kennismakingsperiode van twee maanden.
Het AmSO is aangesloten bij de FASO (Federatie van Amateur Symfonie- en Strijkorkesten).

 

Klik hier om naar de website van de FASO te gaan

 

Voor meer informatie: www.amso-orkest.nl

OVIO-orkest

Welkom bij OVIO!

 

Het OVIO bestaat uit ongeveer 40 leden in de leeftijd van 22 tot 70 jaar. Het repertoire is enerzijds afgestemd op de mogelijkheden van de spelers, anderzijds worden er ook stukken gespeeld die een ware uitdaging vormen. Deze combinatie zorgt ervoor dat er gewerkt kan worden aan de kwaliteit en dat tegelijk de grenzen worden verlegd.

 

Twee maal per jaar wordt een nieuw programma ingestudeerd. Dit resulteert in het geven van twee concerten per jaar; in april en november. Het OVIO orkest geeft in diezelfde periode een uitvoering in een zorgcentrum in Amsterdam of omgeving. Voor ieder concert werkt het OVIO samen met een solist uit het professionele veld. Belangstelling? Kijk bij Meespelen?

Het symfonieorkest OVIO is in 1989 opgericht door Egbert Kreiken, docent viool aan de Muziekschool Amsterdam, om volwassenen de gelegenheid te geven samen te spelen en orkestervaring op te doen. Na tien jaar verbonden te zijn geweest aan de muziekschool Amsterdam in de Bachstraat, verviel in 1999 de subsidie en is het orkest zelfstandig verder gegaan. Sinds 2001 staat het orkest onder leiding van Anneke Volbeda. Klik hier voor informatie over de dirigent.

 

  Nieuwe leden zijn van harte welkom. Belangstellenden die een paar jaar les hebben of het stof weer van hun instrument hebben geblazen kunnen contact op nemen om een afspraak te maken.

We zijn op dit moment vooral op zoek naar versterking bij de eerste violen en contrabassen. Ook koperblazers en een slagwerker zijn zeer welkom. Echter, speel je een ander instrument, aarzel niet je te melden. De situatie kan soms ineens veranderen en het is mogelijk om op een wachtlijst te komen.

Voor nieuwe leden wordt een proefperiode van 4 weken gehanteerd, waarna in een gesprek met de dirigent wordt overlegd over deelname aan het orkest. Zie ook Repetities

Wilt u meer informatie over het meespelen in ons orkest, neem dan contact op met: Anneke Leideritz

 

Repetities op maandagavond

Repetities in de aula van het Amsterdams Lyceum

dirigent: Anneke Volboda

website: www.ovio.nl

Beginnersorkest voor volwasssenen

Beginnersorkest voor volwassenen zoekt spelers 

Amsterdam heeft allerlei orkesten voor gevorderde amateurs en beginnersorkesten voor kinderen, maar wat tot nu toe ontbrak was een beginnersorkest voor volwassenen. En we weten uit ervaring hoe lastig het is om enthousiast te blijven, als je steeds in je eentje speelt. Daarom hebben wij besloten zelf een kamerorkest op te richten waar de lol van het samenspelen voorop staat. 

We zijn in maart van start gegaan en hebben inmiddels een aardige groep bij elkaar, maar we zoeken nog aanvullingen bij de altviolen. In het orkest zitten zowel mensen die nog maar kort hun instrument spelen maar wel de basis onder de knie hebben, als mensen die in hun jeugd jaren in orkesten hebben gespeeld en nu met wat roestige vingers weer zijn begonnen of vergevorderd zijn op een ander instrument en nu een nieuw instrument hebben gekozen waar ze nog handigheid in moeten krijgen. 

Repetities zijn eens in de twee weken op dinsdagavond in Muziekcentrum MuzyQ in Amsterdam-Oost. Het orkest staat onder leiding van Lodewijk van der Ree, student directie aan het Conservatorium van Amsterdam. We spelen klassieke muziek, zo nodig bewerkt en aangepast aan niveau en bezetting. Wie weet geven we af en toe een pretentieloze presentatie. 

Aan de deelnemers wordt een contributie gevraagd om de kosten te dekken.

Op dit moment hebben we de volgende stukken op het repertoire:
- Ombra mai fu van Händel (orkestratie)
- Sonatine Viennoise 1 van Mozart (orkestratie)
- Deel 2 uit Symfonie 7 van Beethoven (in een vereenvoudigde bewerking)
- En bateau van Debussy (orkestratie)

 

Heb je belangstelling, mail dan naar ilimburg@euronet.nl of bel 06-46195589 

 

Hartelijke groet,

 
  Inger Limburg & Chiel Veffer